середу, 20 квітня 2016 р.

Відкриття крізь призму ретро. Нові книги в бібліотеці.

                       

Всі хороші книги схожі в одному, - коли ви дочитаєте до кінця, вам здається, що все це трапилося з вами, і так воно назавжди при вас і залишиться: гарне і погане, захоплення, печалі та жалі, люди та місця, і яка була погода. 
Е. Хемінгуей
Кокотюха А. Адвокат із Личаківської [Текст] : роман / А. А. Кокотюха. - Х. : Фоліо, 2015. - 283 с.
  «Адвокат з Личаківської» - перша книга циклу романів («Привид з Валової», «Автомобіль із Пекарської»,  «Різник із Городоцької».)  За жанром - це ретро роман, та ще й детектив.  
 «Адвокат із Личаківської» зав’язує цикл про пригоди адвоката, який емігрував з Києва до Львова, з Російської імперії до Австро-Угорської. На вул. Личаківській живе його друг, який пообіцяв допомогти з роботою та житлом. Коли адвокат приїжджає до Львова, то знаходить товариша мертвим у власному помешканні. Таким чином він потрапляє у незнайоме середовище без зв’язків і друзів, до якого йому довелось пристосовуватись. Самогубство – чи вбивство? Пошуки істини водять Кошового темними лабіринтами львівських вулиць.  Вистачає також культурного, мовного львівського колориту, діалектних слів, батярської романтики і розмаїтих кнайп, серед яких знаходяться не лише вишукані й елегантні, але й такі генделики, де засідають цілі натовпи місцевих волоцюг та іншої неприємної публіки. Читач разом із героями занурюється у атмосферу тогочасного міста. Дія романів розгортається у 1098-1918 рр.
У роботі над романом письменнику допомагали працювати львівські фахівці. «Юрій Винничук допомагав зробити мову деяких моїх героїв більш львівською. Він додавав у діалоги мову вуличного Львова того періоду.  Головний історичний консультант Ігор Лильо допоміг дізнатися більше про побут і традиції тогочасного Львова: який одяг тоді носили, що пили, їли, як і де відпочивали.» /А.Кокотюха

Старший науковий співробітник відділу нової історії України Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України Василь Расевич та викладач Львівського національного університету ім. І. Франка Мар’ян Мудрий консультували письменника у деяких історичних питаннях.

Немає коментарів:

Дописати коментар