четвер, 16 червня 2016 р.

ЗЕЛЕНЕЄ СВЯТО У ТРАВАХ ІДЕ

Ой, земле, радістю умийся –
Прийшла до нас Зелена Трійця!
Нехай Господь нам душу гріє,
А поле житом зеленіє!
У читальній залі районної бібліотеки влаштовано виставку – інсталяцію «Зелена неділя у батьковій хаті»
Трійця - це велике православне свято, яке відзначається по закінченню п'ятдесяти днів після Великодня . Здавна цей день вшановували, як дату заснування Церкви Христа. Готуючись до свята, господині  прикрашають житло  польовими квітами, пахучими травами та гілками дерев, тому, що в народі  воно здавна було святом розквіту природи, символізувало початок літа. Тиждень перед Трійцею називали зеленим, а три останні дні та три дні наступного Троїцького тижня звалися Зеленими святами.











































Воропай О. Звичаї українського народу[Текст]/О. Воропай.- К.: Школа, 2006.-384с.
    Вся праця «Звичаї нашого народу» (народно-календарні звичаї) розподіляється на чотири частини за порами року: «Зима», «Весна», «Літо» й «Осінь». 















Маковій, Гарафина Затоптаний цвіт[Текст]: народознавчі оповідки/ Гарафина Маковій.-К.: «Український письменник, 1993.-205с.
    Найкраще про цю книгу сказала сама авторка: «Мій рукопис складає собою місток, що єднає моє бачення з способом життя предків. Їхні традиції, ритуали, обряди, звичаї – це відпресована мудрою спостережливістю істина, яка діє».
«Очі згори» потрібна кожному, як «Буквар». Вона дає змогу читати і розуміти велику книгу життя.









Мовчан П.М. Витоки. Книга роздумів. Частина перша. - К.: Вид. центр «Просвіта», 2004. - 208 с.
        Осягаючи історію власного роду і краю, історію традицій і вірувань, автор, відомий український поет, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка Павло Мовчан, переконує своїх читачів, що через успадковані мову і культуру, звичаї, обряди ми прилучаємося до світової культури, до природної першооснови буття.








Скуратівський В. Т. Український народний календар / В. Т. Скуратівський. – К. : Техніка, 2003. – 384 с.
       Автор зібрав багатющий матеріал про походження назв українських місяців та пов'язані з ними численні прислів'я й приказки, про зразки завбачень погоди та народні й релігійні свята з конкретним їх датуванням, а також розвідки про найцікавіші обряди. «Український народний календар» стане в пригоді всім, хто не байдужий до своєї національної культури.






 Таємниці віків. Видавництво: Грамота; 2005; обложка: тверда; сторінок: 512с.
     Книжка є збіркою творів, які український народ напрацював упродовж майже тисячоліття. Сюди увійшли вибрані зразки народних дум, переказів та легенд, казок, байок, балад, романсів, пісень, прислів'їв та приказок, загадок. Ці твори включені Міністерством освіти і науки України до програми середньої загальноосвітньої школи. Книга зацікавить усіх шанувальників народної творчості.











Українці: Свята. Традиції.Звичаї[Текст]/Уклад. І. Коровець.-Донецьк:Альфа-Прес, 2004.-304с. 
У книзі висвітлено національні особливості українських свят, традицій, звичаїв, і пов'язаних з ними атрибутики, символіки – з давніх часів до наших днів, розкрито багатство, образність, співучість української мови.














Шкода М. Традиції і свята українського народу/  М. Шкода. - Донецьк:ТОВВКФ "БАО", 2007.-384с.
Книга розповідає про календарні свята України: державні, церковні, професійні та родинні. Безліч цікавих фактів, захоплива манера розповіді роблять видання справжнім подарунком для всіх шанувальників вітчизняної культури.

Немає коментарів:

Дописати коментар