четвер, 2 лютого 2017 р.

«Великий Кобелячок у 1929-1933 роках»

        2 лютого  учениця Великокобелячківської ЗОШ Бойцова Аміна презентувала свою наукову роботу «Великий Кобелячок у 1929-1933 роках», яку вона написала, як учасник Малої Академії Наук. На презентації були присутні учителі історії, методисти відділу освіти, просвітяни та учні 11-х класів Новосанжарського НВК.
Мета роботи. На основі архівних документів та свідчень очевидців провести аналіз подій пов’язаних з проведенням колективізації, хлібозаготівлі на території села Великий Кобелячок та навколишніх сіл у 1929-1933 роках, показати на скільки ці події відповідали подіям, які відбувалися на території всієї України, відзначити, які фактори привели до виникнення голодомору, показати як місцеве населення реагувало на політику центральних органів влади, провести аналіз утрат, які понесли жителі нашого села під час геноциду, розширити поіменні списки тих, хто загинули під час голодомору, виготовити карту назв місцевих колгоспів.
Цінність цієї роботи для нас, новосанжарців, полягає в тому, що історія цивілізаційної катастрофи українців у 30-х роках минулого століття показана на багатому краєзнавчому матеріалі, тобто присутні могли переконатися, що моторошні події Голодомору  1932-1933 років відбувалися не з кимось і десь, а з нашими земляками на багатих полтавських чорноземах.
Головний висновок, який був зроблений в ході презентації:   українці не змогли захистити свою державу – УНР – під час національно-визвольних змагань 1917-1921 років,тому що не було єдності між лідерами, які не розуміли,хто є найстрашнішим ворогом України, а самі українці не розуміли цінності власної національної  держави. Втрата державності перетворилася на пекло, в результаті чого стали  можливими  три  радянські голодомори в Україні,  масові репресії 1937- 1939 років, протягом більше 70-ти років матеріальні, людські та духовні ресурси України використовувалися для розвитку Радянської  «імперії зла», а не для блага українців.   
Тому заклик зберегти  Державу - це не просто красиві слова, він  стосується кожного з нас, ми повинні бути  свідомими цього і не повторити помилок минулого.





Немає коментарів:

Дописати коментар