четвер, 17 травня 2018 р.

Жива енергія вишивки

Саме так можна сказати про процес ручного вишивання. Вишивальниця тримає голку в трьох пальцях – як при молитві. Через пальці та голку електромагнітні поля людської долоні сходить енергія думки й залишає, закодовує невидиму силу на полотні. Створений  голкою і ниткою та позитивно заряджений твір стає для людини оберегом.
Кожен третій четвер травня ми відзначаємо День вишиванки. Це свято проводиться з 2006 року  з ініціативи студентів Чернівецького національного Університетету Так ми продовжуємо традицію носіння національного одягу. Тут немає політики – лише бажання популяризувати наш культурний код. Вишиванка – це символ незнищенності українського народу,це наша національна гордість та наше свідчення національної ідентичності. Саме тому носили вишиванку під своїм військовим одностроєм Українські січові стрільці, воїни армії Української народної республіки, Української повстанської армії. Зараз цю традицію продовжують воїни Збройних Сил, які відстоюють незалежність України в російсько – українській війні на Донбасі.
         Одягаючи вишиванку ми відчуваємо духовний зв'язок з прадавніми поколіннями, з глибинною історією народу, з  національною спадщиною, з національною ідеєю.
На кожному бібліотечному заході ми наголошуємо користувачам про необхідність не забувати, відроджувати, плекати національні звичаї та традиції. Бо лише на традиційному національному грунті ми можемо стати модерною нацією ( приклад Японії, Південної Кореї). Запрошуємо прочитати Оксану Забужко «Якби ми вчились так, як треба. Нове плаття Проні Прокопівни»!!!
http://p.dw.com/h/2xRhC.
Українська вишиванка світове культурне надбання. Тож нехай Україна розквітає нашим національним оберегом! Покажемо світові красу по- українськи

Немає коментарів:

Дописати коментар