вівторок, 15 січня 2019 р.

Павлу Чубинському - 180 років



Чубинський Павло Платонович (15 січня 1839, хутір Чубинський, (нині в межах м. Бориспіль, Київська область — 17 січня 1884, Київ) український етнолог, фольклорист, поет, громадський діяч,
автор слів Гімну України.
Восени 1862 Павло Чубинський за півгодини написав вірш «Ще не вмерла Україна». Мотив твору взятий з польської мазурки «Єще Польска нє зґінела» та з пісні сербських повстанців, де були слова «Серце біє і кров ліє за нашу свободу» Цей текст Чубинський написав у Києві на Великій Васильківській у домі купця Лазарєва. Тепер на тому місці будинок номер 106. На боці сербів за незалежність від Османської імперії воювали двоє братів Чубинського. Спершу пісню співали на сербський мотив, потім на музику Лисенка. Перша публікація вірша П. Чубинського у львівському журналі «Мета», 1863, № 4. Цікаво, що спочатку авторство приписували Тарасу Шевченку. Також побутувала думка, що це не авторський твір, а народний. Пісня отримала значне поширення на Західній Україні. Через деякий час композитор Михайло Вербицький пише музику до нього, при цьому дещо відредагувавши текст. Надрукований з нотами у 1865. В межах царської Росії вперше надрукований у 1908 р. Як державний гімн почав використовуватись у 1917 році.
Держа́вний Гі́мн Украї́ни — один із головних державних символів України поряд із прапоромі гербом. Державним гімном є пісня «Ще не вмерла України і Слава, і Воля»: слова Павла Чубинського, музика Михайла Вербицького. Офіційна музична редакція ухвалена Верховною Радою 15 січня 1992 року, текст гімну затверджено Законом України «Про Державний Гімн України»


Немає коментарів:

Дописати коментар