четвер, 20 квітня 2017 р.

23 квітня - Всесвітній день книги і авторського права




Читайте! Читайте! Читайте!
Читайте не поспішаючи, щоб не втратити
жодної краплі змісту книги.
Читайте! Нехай не буде жодного дня,
коли б ви не прочитали хоча б однієї
сторінки з нової книги!

                                       К. Паустовський






    У квітні 1995 р. Генеральна конференція ЮНЕСКО заснувала Всесвітній день книги і авторського права, який щорічно відзначається з 1996 року. Це данина поваги до книг та авторів. Головна мета свята – привернути увагу державних органів і читачів до книг як джерела отримання знань, мати доступ до духовних і матеріальних цінностей, розуміння краси і творчих досягнень людини. Адже книги – це вікно у світ культурного розмаїття, це міст, що з'єднує різні цивілізації у часі й просторі. 

     Постійний користувач нашої бібліотеки Коношенко Едуард став ініціатором акції "Подаруй біліотеці закладку для книги". Закладка - це корисна і потрібна річ. В минулому, особливо в середньовіччя, книга була найважливішим атрибутом світського і релігійного образотворчого мистецтва. На багатьох картинах того часу дуже часто люди були намальовані з відкритою книгою в руках. І, як обов'язкове доповнення, завжди була зображена вишукана закладка для книг.




     Перші закладки з'явилися в 13 столітті, робили їх з велюру і шкіри, трохи пізніше з паперу і тканини. З початком друкарства стали дбайливіше ставитися до книг, тому переважно використовувалися тканинні закладки, найчастіше м'які шовкові. Вони прикрашалися вишивкою, використовувалися також стрічки, смужки щільних і візерункових тканин, різні плетені шнури. У той час була винайдена дуже практична закладка для книг - реєстратор, яка використовувалася для багаторазового відкриття в декількох місцях. Особливо це було зручно для масивних середньовічних книг. 
    Сучасні книжкові закладки служать, в основному, для розміщення реклами - від всіляких магазинів і музеїв до іграшок і предметів розкоші. Звичайно ж, не виходить з моди закладка для книг, зроблена своїми руками.
     Запрошуємо всіх бажаючих приєднатися до акції , виготовити закладку і подарувати її бібліотеці.

Немає коментарів:

Дописати коментар