пʼятницю, 8 грудня 2017 р.

Рушник-оберіг – волонтерам

З перших днів нападу російської вояччини на українські землі на сході країни новосанжарці активно піднялися на захист рідної Вітчизни. Десятки, якщо не сотні молодих і літніх чоловіків зверталися до райвійськкомату з проханням відправити їх у зону конфлікту, щоб кожен мав змогу особисто долучитися до захисту незалежності, суверенітету своєї країни. Не всім довелося потрапити на фронт. Та всі вони, як і значна більшість жителів  району, знайшли своє місце у відстоюванні територіальної цілісності соборної, незалежної України.
Знаючи проблеми бійців  на фронті, їх рідні, односельці готували продукти харчування, шили білизну, в’язали шкарпетки,  рукавиці, передавали ковдри і матраци, збирали кошти на тепловізори  і бронежилети, щоб хоч якось підтримати, вберегти своїх земляків, щоб вони знали і відчували, що в тилу розуміють їх потреби, шанують тих, хто ціною власного життя і здоров’я захищає країну.
Кожен робив і робить для фронту все, що може. Анатолій Бабіч з Полузір’я,  неперевершений майстер у роботі з металом, з перших днів війни виготовляє  і передає у зону АТО нагрівальні прилади, які в народі називають буржуйками, інші вироби з металу, що так потрібні бійцям.
Редактор місцевої районки Петро Жаботинський підготував і опублікував немало матеріалів з місць боїв, допомагає демобілізованим воїнам долати бюрократичні перешкоди у вирішенні усіх їхніх життєвих потреб.
Координатором волонтерського руху у Новосанжарському районі стала місцевий підприємець Юлія Солодка. Вона за кермом «Газельки» разом зі своїми побратимами доставляє зібране  земляками на лінію зіткнення. Там цікавиться потребами хлопців і, повернувшись додому, спрямовує волонтерів на задоволення потреб бійців. І знову поїздки на схід, долаючи блокпости, проскакуючи під обстрілами.
-          Як захистити волонтерів від небезпеки, вшанувати їх таку важливу і потрібну справу, - задумалися працівники центральної районної бібліотеки. Осмисливши давні  українські традиції і звичаї, бібліотекар Наталія Науменко запропонувала вишити рушник-оберіг, залучаючи до цієї справи не тільки працівників бібліотеки, а й читачів. Робота над реалізацією задуму  тривала майже рік. І ось 5 грудня, в Міжнародний день волонтера, у читальному залі бібліотеки зібралися волонтери Юлія Солодка, Володимир Паршевлюк, Руслан Пустовий, Микола Ганжа, Геннадій П’ятак, Володимир Рябенко, подружжя Едуард і Євгенія Коношенки, Анатолій Бабіч, Світлана Лисогор, Уміда Петренко та інші. На це зібрання також прибули представники місцевої влади, школярі та читачі бібліотеки.
-          Цей рушник ми вишивали повільно й уважно, з вірою у те, що він захистить вас від куль, аварій, неприємностей та з побажаннями гарного майбутнього вам і нашій Україні, - звертаючись до присутніх, говорить Наталія Науменко.
Над обрамленням рушника творчо попрацювала бібліотекар Світлана Материнко. Його візерунок розробила місцева художниця Ніна Токова. Вона говорить, що на рушнику зображено дерево життя – найдавніший орнамент українських рушників та Тризуб - герб нашої держави. Обрамлення у вигляді червоної хвилі символізують струмені крові славних синів і доньок України, які віддали свої життя за цілісність, єдність і незалежність нашої держави.
Спогадами про роботу над вишивкою поділилася і активний читач Тетяна Давиденко.
Підготували вишивальниці ще й сувеніри-обереги, що є часткою візерунка рушника, які вручили кожному волонтеру. Адже в народі говорять: сила рушника у його візерунку.
Про розвиток волонтерського руху в Новосанжарському районі, внесок волонтерів у розбудову Збройних Сил України  говорили на зібранні завідуюча відділом обслуговування  центральної районної бібліотеки Тамара Паттієва та голова райдержадміністрації Сергій Бульбаха. Від голови Новосанжарської об’єднаної територіальної громади Інни Коби волонтерам були вручені квіти.

Геннадій Романець

Немає коментарів:

Дописати коментар