вівторок, 20 листопада 2018 р.

Звичаї українського весілля

Кожен народ, який живе на Землі створює свою культуру. Нашій культурі понад 6000 років. Понад 6000 років на території України почали плавити метал. Це культура матеріальна. Ми є нащадками прихованої в імлі тисячоліть квітучої трипільської культури – складової найрозвиненішої у Старій Європі цивілізації, яка існувала між Карпатами і Дніпром у
Етнографічна година була присвячена питанню духовної культури українців, а саме українському весіллю.
Українські письменники  в своїх творах видовищно, красиво і поетично змалювали найцікавіші моменти українського весілля. Книги Т. Шевченка, Г. Квітки-Основ’яненка,  П. Куліша, М. Стельмаха,
У. Самчука  - представлені на нашій виставці.
Традиційне українське весілля складалося віками, воно має певні обряди, порядок дій та дійових осіб. Весілля раніше не гуляли, а грали. «Зіграти» для нас весілля ми запросили фольклористичний колектив «Родовичі» (керівник Віталій Тарасюк).  Цей театр пісні відтворює традицію у незмінному вигляді та має у своєму складі професійних фольклористів. Вони показують пісні такими, як їх співали не на сцені, а у житті. Головна думка, яку донесли до слухачів « Родовичі» про те, що глибинним  змістом українського весілля було об’єднання двох родів і створення нової родини. Весіль символи і атрибути були спрямовані на створення аури, щоб життя молодої родини склалося щасливо.
Молоді слухачі  з задоволенням взяли участь в обговоренні теми, були активними учасниками заходу. Всі зійшлися на тому, що надзвичайно важливо знати свої духовні корені і відроджувати забуті традиції. Цим сильний кожен народ. Добре, що зараз молодь впроваджує в життя яскраві змістовні етновесілля.
На заході був  презентований набір листівок «Жіночі головні  убори», створений полтавкою Ануаровою  (Лісоколенко) Валентиною  - членом Національної  спілки Майстрів Народного Мистецтва України.
Дякуємо вчителю української мови та літератури  Ашихміній Тамарі Юхимівні за професійність, небайдужість та виховання молоді у національному дусі.
















Немає коментарів:

Дописати коментар