середу, 18 листопада 2015 р.

Доля, намальована пензлем

У цьому році виповнилося 115 років від дня народження нашої видатної землячки, народної художниці Катерина Білокур (родом із села Богданівки Пирятинського повіту Полтавської губернії (нині це Яготинський район Київщини).

Бібліотекарі центральної бібліотеки Материнко Світлана та Науменко Наталія  разом з працівниками територіального центру влаштували цікавий відеовернісаж  присвячений  знаменитій художниці.

Катерина Білокур, яку сам Пабло Пікассо назвав геніальною, малювала квіти, якими захоплювався увесь світ. І при цьому вона все життя провела у скруті, не отримала навіть початкової освіти — самостійно оволоділа грамотою. Після невдалих спроб вступити спочатку до Миргордського художнього – керамічного технікуму, а пізніше до Київського театрального технікуму Катерина Білокур починає опановувати ремесло художника сама.
Мистецтвознавці порівнюють картини Катерини Білокур із роботами відомих голландських живописців
«Божа іскра», «талант», «непересічна особистість»... — ці слова нерідко звучать у контексті з іменем Катерини Білокур. 
Наша талановита землячка Катерина Білокур за самовідданий труд на ниві мистецтва нагороджена Орденом «Знак Пошани», а 1956 року одержала звання народної художниці України.
Про просту колгоспницю з глибинки Полтавської губернії, обдаровану незвичайним художнім талантом, світ таки заговорив. Їй споруджені пам’ятники, відкриті галереї, названі її ім’ям. У Києві і в Полтаві є вулиці, названі на честь Катерини Білокур.

У Полтавському художньому музеї (галереї мистецтв) ім. Миколи Ярошенка є лише чотири картини Катерини Білокур: «Квіти в тумані», «Квіти», «Пшениця, квіти, виноград» і «Півонії».





Немає коментарів:

Дописати коментар