понеділок, 4 липня 2016 р.

Магічна ніч на Івана Купала

Ой, на горі, на горі
Горіли купальські вогні.
А то не вогні горять,
То ж дівчата ходять
За такою назвою влаштована книжкова виставка і проведена народознавча бесіда у районній бібліотеці. Було цікаво дізнатися:
Народи яких країн відзначають це свято?
 За старовинною традицією, свято Івана Купали відзначає практично вся Європа, включаючи Україну (Солнцекрес, Перший покіс, Варфоломій та Варвара, Іван травник), Прибалтику (свято Роси — літ., День Яна, День Водиці, День Духів — болг.) Білорусію (Купалье, Іван Ведьмацкій, Іван Колдунскій, Свято Сонця і любові), Росію (на старорусском: Колосок, Крес’, Купала), і т.д., навіть, незважаючи на те, що свято відбувається з язичництва. Хоча зараз в багатьох країнах свято Івана Купали є як церковним святом, так і загальнонаціональним. Англійці в цей день теж
заклопотані пошуком папороті, але вони шукають не квітку, а насіння, яке, за давніми віруваннями, дарує людині властивість ставати невидимою.
Обрядовість купальської ночі
Усі обряди на Купала є значною мірою містичними.
Ще здавна Купала вважають святом молоді, святом кохання. Ворожіння на кохання, на одруження – кидання вінків, здавна мало символічне значення.
Які квітки вплітали у вінок?
Материнку, чебрець, боркун-зілля, нечуй-ввітер, братки, польові волошки, мак, сокирки, мяту, колоски…
Увечері цього дня дівчата пускають по річці власноруч сплетені з дванадцяти трав вінки зі свічками. Якщо два вінки зійдуться – цього року утвориться пара і дівчина одружиться. Якщо один вінок тонув – дівчина цього року заміж не вийде.
Чого не можна робити в цю ніч?
-         Віддавати, продавати, відкладати.
-         - спати, бо нечистий не спить.
-         Не приходити до вогнища
Чи брали Ви участь у Купальському святі? Плели вінок? Стрибали через вогонь? Танцювали? Ворожили? Візьміть участь у святі- і відчуйте магію чарівної Купальської ночі!







Немає коментарів:

Дописати коментар