вівторок, 8 листопада 2016 р.

Усе любов’ю зміряне до дна


«У його поезіях і піснях немає найстрашнішого - фальші,
Бо тут «усе любов’ю зміряне до дна»
М.Томенко
Працівники районної бібліотеки разом з клубом «Суботні зустрічі»  8 листопада провели літературно – музичний вечір «Усе любов’ю зміряне до дна», присвячений творчості Дмитра Омеляновича Луценка, якому 15 жовтня виповнилося 95 років від дня народження.
Дмитро Омелянович Луценко – видатний поет, автор популярних, улюблених народом пісень, ніжний і трепетний лірик.
Секрет Дмитра Омеляновича криється у світлі того домашнього вогнища, в якому причащалася 
його юна душа, в маминій пісні і батьковій праці, в благословенні білої вишні, яка від колиски навчила дитину дивитися на людей  на зорі через свій пречистий цвіт. Вихований українською матір’ю і рідною землею, поет Дмитро Луценко є палким патріотом України. Його образи взяті із самого життя, барви – від квітів, трав і рік, українського неба. Його поезія близька кожному, тому й полюбилася людям. Вона ж бо про любов, отчу землю, вірність, про те, чим живе людина.
Найвідоміші пісні Дмитра Луценка – “Києве мій”, “Мамина вишня”, “Осіннє золото”, “Хата моя, біла хата”, “Неспокій”, “Ой ти річенько”, “Пісня про щастя”,“Зачарована Десна”, “Дорога спадщина”, “Фронтовики”, “Сивина”, “Не шуми калинонько” тощо. Поет працював з більшістю популярних композиторів-піснярів, зокрема з І. Шамо, Л. Ревуцьким, О. Білашем, В. Верменичем, П. Майбородою, А. Пашкевичем, О. Зуєвим, В. Івасюком, І. Покладом, С. Сабадашем, О. Чухраєм, О. Осадчим, О. Екімяном.
У 1976 році Дмитро Луценко та Ігор Шамо стали лауреатами Шевченківської премії за цілий ряд пісень, в тому числі і за «Києве мій». Гроші передали до дитячих будинків Києва. За два роки до цього Дмитро Омелянович отримав звання “Заслужений діяч мистецтв України” - з короткою довідкою про життя і творчість поета ознайомила присутніх бібліотекар абонементу ЦРБ Галина Федорець. Улюблені вірші поета читали: Віталій Чепіжний, Наталія Науменко, Тамара Паттієва, Світлана Материнко, Валентина Бредун. Прозвучали пісні "Мамина вишня" та "Києві мій" у виконанні хорового колективу клубу "Суботні зустрічі".



Немає коментарів:

Дописати коментар